onsdag 5. juli 2017

Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær.

"Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær". Synes det er et godt motto å leve etter her i Nord-Norge. Skulle vi ha suttet inne å ventet på godt vær, så hadde det blitt mye innesitting og vi ville blitt frarøvet mange herlige opplevelser.
En annen ting er at vi kanskje av og til burde stille oss spørsmålet om hva er egentlig "godt vær"?

Er godt vær bare solskinn, blå himmel og vindstille dager?

For meg er det litt sånn "godt vær til hva"?

Som i går kveld var været perfekt for å gå til Vest i Bergan. Det var skiftende vær mellom sol, overskyet, og det blåste en del ute på havet.
De kontrastene du opplever med et slikt vær er nesten ubeskrivelige, og det er vanskelig å fange stemning, lys og ikke minst opplevelsen på film. Det må nesten oppleves, men jeg har forsøkt å gjengi noe av dette her under i form av bilder.

Vi gikk utover langs med bergene, og frem til noen av de karrige klippene ganske så langt ut mot et sted som lokalt kalles "Skåtte". Ved riktige vind og sjøforhold, så smeller bølgende inn her, og det oppstår en høy vannsprut og et kraftig smell. Derav navnet "Skåtte".
Dessverre fikk vi ikke se og høre dette fenomenet i gårkveld.

Et par viktige huskeregeler som vi prentet inn hos ungene er:
- Sjekk alltid at du har en vei tilbake når sjøen flør, slik at du ikke ender opp overflødd eller i verste fall at det flør over det stedet du står på...
- Det er lurt å se grundig etter merker om hvor langt opp floa går, som feks at berget er mørkere i flomålet, og levende bobbelurer, skjell og tang er en også god markør på hvor langt opp sjøen vanligvis går. Noe annet er det når det er storflo. Da går sjøen enda lenger opp, og det er greit å være obs på det.
- Ikke gå så langt ut at du kan bli tatt av bølgene. Det er lett å feilberegne, for sjøen er uberegnelig - innimellom kommer det overraskende store bølger, du kan bli overrumplet og rett og slett bli dratt ut på havet.
- Husk at bergene kan være glatte. Faller du i havet på et sted som feks Vest i Bergan, så er det ikke bare bare å få deg opp igjen. Det kan være bortimot umulig.

Alle bilder her under er tatt på samme tur, og i løpet av samme drøye time.
















Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar